בניית בית חכם – כך תעשו זאת נכון

המונח "בית חכם" הוא אחד הטרנדיים והפופולאריים ביותר בענף הבנייה והשיפוצים כיום. בתים עם תשתיות תקשורת מתקדמות, מערכות המתקשרות זו עם זו ומאפשרות שליטה מרחוק דרך הסמארטפון ושלל אלמנטים טכנולוגיים חדישים וחכמים המביאים את הבית למציאות הטכנולוגית של ימינו וגם של העתיד. אך לאור ה"פיצוץ" האדיר שיש בטכנולוגיות בית חכם, קישוריות, וכן הלאה, הנושא גם יכול לבלבל. לכן הכנו מדריך תמציתי ומקוצר לגבי בניית בית חכם, ברמת התשתיות המורכבות והיקרות יותר.

כאשר אומרים בית חכם, זה בפועל אומר המון דברים. כך יש מוצרי בית חכם שאפשר פשוט להתקין ולחבר לסמארטפון או לרשת האינטרנט הביתית האלחוטית, החל ברמקולים אלחוטיים עם ממשק של עוזרת קולית כמו של גוגל או אמזון למשל ויכולת שליטה בשלל מוצרים חכמים, כלה במוצרי חשמל חכמים כמו מכונות כביסה או מזגנים ועד נורות חכמות המאפשרות שליטה מרחוק ושינוי התאורה דרך הסמארטפון. אך כל אלו מוצרי מדף שאינם דורשים תשתית מיוחדת מלבד רשת אלחוטית חזקה מספיק בבית – מה שאפשר להשיג עם חיבור אינטרנט חזק וגדול ועם נתב ייעודי לריבוי מכשירים ויישומי בית חכם. 

בית חכם כולל בתוכו עוד מגוון רחב של יישומים מורכבים יותר שאפשר היום להשתמש בהם לשדרוג איכות החיים שלכם והאופן בו אתם שולטים בסביבת המגורים שלכם – באלו נתרכז כאן כי יישומים אלו דורשים תכנון מקדים חכם ומעמיק, הכנת תשתיות מתאימות וביצוע נכון בשטח. 

בניית בית חכם

תשתיות חשמל ותקשורת – תכנון מבוסס עתיד

כאשר אומרים בית חכם הכוונה היא לבית שבו רכיבים ואלמנטים רבים מחוברים לרשת האינטרנט הביתית כדי לתקשר זה עם זה ועם דיירי הבית, כמו גם מוצרים חכמים שיכולים במידה מסוימת "להחליט" לבד, דרך בינה מלאכותית, כיצד לפעול כדי לספק סביבת מגורים אופטימאלית. כל המערכות הללו מצריכות הכנת תשתיות חשמל ותקשורת מתאימות מראש, תוך כדי שאתם זוכרים שהטכנולוגיה משתנה במהירות ולכן התכנון צריך להיות צופה פני עתיד ולהיות מתאים גם לשדרוגים ושינויים טכנולוגיים עתידיים. 

בהקשר זה מומלץ להתקין מראש בבית – בשלבי הבנייה המוקדמים או בשיפוץ מסיבי – תשתית קווית איכותית של כבלי וחיבורי רשת, לחיבורים ישירים לרשת האינטרנט וללא התבססות רק על אות אלחוטי וכמו כן להתקין רשת חשמל המתאימה לשלל יישומים ומוצרים חכמים ומאפשרת ניהול חכם של מערכת החשמל הביתית – בין אם אתם מתקינים מערכת סולארית לייצור ואגירת חשמל ובין אם אתם מתחברים לרשת החשמל הרגילה בסביבה. שימו כמה שיותר נקודות רשת ברחבי הבית, לצד נקודות החשמל, הכנה למכשירים חכמים ומחוברים. 

פתרון הסקה מרכזית חכם – קריטי להתקין ולהכין מראש!

ככל שתנאי מזג האוויר בחוץ "משתגעים", כך אתם צריכים להתכונן גם למציאות הנוכחית וגם לשנים העתידיות ולהקים תשתית שתוכל לייצר לכם סביבת מגורים נעימה, מבוקרת ועם שלל יכולות שליטה והתאמה אישית – מערכות אקלימיות שיאפשרו איכות חיים ללא קשר לתנאי האקלים בחוץ. היבט מרכזי זה בניית בית חכם בהקשר זה הוא התקנה מראש של מערכת הסקה חכמה ויעילה, למשל חימום תת רצפתי או הסקה מרכזית מבוססת צנרת מים ורדיאטורים חיצוניים. אלו תשתיות שאי אפשר להתקין אחרי השלמת הבנייה והכל חייב להיות מותקן, מתוכנן ובנוי מראש. 

הסקת בית חכם מאפשרת לכם שליטה על אזורי חימום שונים בבית, שליטה מרחוק ויצירת סביבת מגורים נעימה ומפנקת בצורה יעילה אנרגטית וכלכלית – אבל התכנון והביצוע המקדימים קריטיים: התקנת צנרת מים חמים, התקנת תשתית חשמל ותקשורת למערכות השליטה והבקרה, התקנת מרכזת הצנרת ואפשרויות שדרוג או הפרדת אזורים עתידית. 

נציין שגם לגבי מערכות קירור ומיזוג רצוי להתכונן מראש לטכנולוגיות בית חכם – החל מחיבורי רשת ותקשורת למזגנים ומערכות קירור ועד התקנה אסתטית או נסתרת מראש של מערכות מיזוג אוויר – תשתית שחייבים להכין מראש בשלב הבנייה.