בשנים האחרונות שוק פתרונות החימום הביתיים בישראל התפתח ונכנסו לישראל עוד ועוד פתרונות שהיו משמעותית פחות נפוצים וזמינים בעבר. כך זה לגבי חימום חללים ובתים באמצעות קונבקטורים חשמליים, מה שאמור להיות חלופה מודרנית, אסתטית ואנרגטית לרדיאטורים חשמליים ישנים, מפזרי חום וכדומה. נסביר מהם קונבקטורים חשמליים, מה היישומים שלהם, היתרונות וגם החסרונות והחלופות העשויות להיות לכם עדיפות.
חימום באמצעות קונבקציה – הסעה אנרגטית
המהות של פתרון חימום ביתי בצורת קונווקטור חשמלי מתבטאת באופן הפצת החום במרחב החדר. במקרה זה, החום מופץ לחלל בתהליך הפיזיקלי הנקרא בעברית הסעה, ובלועזית במונח היותר מקובל של קונבקציה (Convention).
באופן המנצל תופעה פיזיקלית טבעית, האוויר בתוך ובסביבת מחמם קונבקטור חשמלי מחומם ע”י גוף חימום חשמלי, מה שהופך את האוויר לפחות דחוס מהאוויר הקר שבחלל החדר. זה בתורו גורם לאוויר החם לעלות כלפי מעלה וכאשר הוא עולה למעלה, האוויר הקריר יותר בחדר נמשך אל ולתוך הקונווקטור, מתחמם ויוצא לחלל החדר חם ונעים יותר. תהליך זה יוצר זרם אחיד וקבוע של אוויר חם בחלל החדר, ללא הפעלת מאוורר, בשקט וללא חלקים נעים.
קונבקטורים חשמליים מכילים שני רכיבים העובדים יחד כדי לספק ביעילות יחסית אוויר חם לחלל החדר המחומם: גוף חימום ותרמוסטט המנהל את מידת החום ומונע חימום יתר.
אוויר קר נכנס מלמטה, אוויר חם יוצא מלמעלה
בהמשך להסבר הפיזיקלי למעלה לגבי אופן הפעולה של קונבקטורים לחימום הבית, באופן רוחבי ומעשי, ביחידות חימום חשמליות אלו יהיה תמיד פתח בתחתית ביחידה שדרכו נכנס אוויר קריר מהחדר ופתח עליון, סמוך ומעל גוף החימום הייעודי, שממנו יוצא האוויר המחומם לחדר.
תכנון הנדסי ומעשי זה מאפשר את זרם הקונבקציה הטבעי והשקט שבסופו של דבר מסחרר את האוויר בחדר וכל הזמן מכניס לקוח אוויר שהתקרר ומסיע בחזר לחלל אוויר שחומם באמצעות גוף חימום חשמלי, ללא כל שימוש במאוורר או חלקים נעים כאמור.
סוגי קונבקטורים חשמליים בישראל
יש כמה סוגי פתרונות חימום העושים שימוש בתהליך הקונבקציה של אוויר חם לחימום חללים וחדרים, החל ברדיאטורים חשמליים פשוטים שלמעשה מפעילים את אותו תהליך הסעה פיזיקלי ועד יחידות מודרניות, חדישות ומעוצבות בצורה חכמה יותר.
- קונבקטורים חשמליים המותקנים בגובה הרצפה, בקו של הפאנלים המחברים את הרצפה לקיר – למשל סמוך לקירות חיצוניים שמתקררים יותר או ליד מפתחי חלונות גדולים כדי למנוע אובדן קור, עיבוי אדים על החלון וכו’.
- מקרני חום חשמליים – פועלים באופן דומה ומסיעים אוויר חם בחדר.
- קונבקטור חשמלי נייד – נראה כמו מפזר חום פשוט, אבל לא כולל מאוורר להזזת האוויר אלא פולט חום מרשת עליונה ומחמם את החלל דרך תהליך קונבקציה.
יתרונות של קונבקטורים חשמליים לחימום
- שקטים מאוד ולכן מתאימים לחדרי שינה, חדרי ילדים וחדרים המצריכים רמת רעש מינימלית. החימום נעשה בתהליך הקונבקציה ודרך גוף חימום חשמלי וללא כל מאוורר או חלקים נעים.
- פשוטים לתחזוקה ולמעשה דורשים בעיקר ניקוי תקופתי בלבד.
- תרמוסטט המאפשר שליטה ובקרה על מידת החימום.
- חימום ללא זיהום אוויר ישיר או שריפת דלקי מאובנים ומינימום של הסעת חלקיקי אבק ומזהמים באוויר כי רק האוויר החם והקר מוסעים בחלל החדר.
האם מדובר על פתרון חימום מומלץ?
אחרי שסקרנו מהם קונבקטורים חשמליים ואיך הם עובדים וגם נתנו כמה יתרונות לפתרון חימום והסקה זה, האם זהו פתרון מומלץ לחימום חללים ביתיים, משרדיים ומסחריים? ובכן, כאן התשובה הופכת מורכבת יותר וזה מאוד תלוי למול מה משווים, כאשר בהחלט יש פתרונות המהווים במקרים רבים מאוד חלופה עדיפה.
מבחינת איכות החימום ועד כמה החדר הופך להיות נעים, קונבקטורים חשמליים מספקים ביצועים מפנקים ואיכותיים יותר לעומת חימום במזגן או מפזרי חום סטנדרטיים המניעים את האוויר החם באמצעות מאוורר, בין היתר כי יש פחות ייבוש של האוויר ופחות הסעת אבק בחדר.
מצד שני, קונבקטורים חשמליים מחממים בצורה שהיא לא מאוד חסכונית או יעילה מבחינת צריכת אנרגיה, כך שחשבון החשמל יהיה די גבוה, במיוחד בחודשי החורף העיקריים בהם החימום עובד שעות רבות. גם, מבחינת יעילות אנרגטית, קונווקטור חשמלי מתאים יותר לעבודה של שעות בודדות ולא לשמירה על חום הבית 24/7.
חלופה המספקת חימום יותר מפנק, ביעילות אנרגטית וכלכלית גבוהה מאוד ועם אסתטיקה מושלמת כי אין בכלל פתרון חימום נראה לעין בחללי החדרים, היא מערכת חימום תת רצפתי מבוססת משאבת חום אוויר למים.
רוצים לשמוע על כך עוד ולהבין מדוע חימום תת רצפתי עדיף על קונבקטורים חשמליים? צרו קשר עם מקצועני קבוצת סולארי להסבר וקביעת פגישת היכרות וייעוץ.