בשנים האחרונות ועם שינויי האקלים המתרחשים, מאפייני החורף הישראלי משתנים וכוללים יותר ימי גשם, טמפרטורות נמוכות גם באזורים שבעבר היו נעימים יותר בחורף ויותר ימים בהם אנחנו סגורים בבית בגלל מערכות חורפיות. כאשר משלבים זאת עם שינויים בדרישות הנוחות של אנשים ושיפור במצב הכלכלי במשק הישראלי, ישנה עליה משמעותית בהתקנה ושימוש במערכות הסקה לחימום הבית, כחלופה נעימה יותר לשיטה הנפוצה של חימום עם מזגנים. אך מהן שיטות ההסקה הקיימות ובאיזו שיטה כדאי לכם לבחור – בדיוק בשביל זה אנחנו כאן!
מילה על חימום הבית עם מזגן וחלופות הסקה
נציין מראש שרוב אזרחי ישראל עדיין נסמכים על מזגנים כדי לחמם את הבית. זאת מכמה סיבות, למשל כי זו שיטת חימום יחסית זולה להפעלה (אבל המייצרת חימום מאוד לא נעים) וגם כי בבתים רבים בישראל לא הותקנה מראש מערכת הסקה מרכזית או פתרון הסקה אחר חוץ ממזגן – כאמור גם החורפים באזורים רבים היו קלים יותר בעבר לעומת המצב כיום.
היום יש מגמה של בחירה באפשרויות הסקה אחרות כחלופה נעימה יותר על חימום עם מזגן – גם בבניית בתים חדשים וגם בפרויקטים של שיפוצים או הסבת מערכות הסקה ישנות לפתרונות חדישים, מתקדמים ויעילים יותר אנרגטית וכלכלית. הציבור בישראל רוצה חימום נעים, יעיל ומפנק יותר מהחימום המייבש והמרעיש של המזגן. הבחירה הנכונה והחכמה במערכת ההסקה לבית הינה חשובה מאוד, לא רק שהמערכת תספק לכם סביבה חמימה ונעימה בימי החורף, אלא שבביצוע הבחירה הנכונה גם תוודאו כי חשבונות האנרגיה שלכם יישארו נמוכים ככל הניתן.
כפי שנסקור מיד, בישראל כיום מערכות ההסקה הנפוצות ביותר הן קמיני עצים או מערכות חימום מרכזי חכמות הפועלות על בסיס חשמל. בעבר היו מערכות מבוססות סולר או אפילו נפט, אך אלו יקרות מאוד להפעלה כיום ומאוד לא נפוצות או כדאיות – כאשר גם אלו הקיימות עוברות הסבה לעבודה על בסיס משאבות חום. ניתן להתקין מערכת הסקה על בסיס גז, כפי שקיים למשל באירופה במקרים רבים, אך מערכות אלו נדירות בישראל והן יקרות יחסית להפעלה ובפועל כמעט שאינן קיימות, למעט באזורים קרים במיוחד כמו רמת הגולן.
הסקה באמצעות קמין עצים
קמיני עצים הפכו ברבות השנים לפתרון הסקה פופולארי יחסית ברחבי ישראל, בעיקר בבתים צמודי קרקע כמובן, אך לא רק בהם. היום ישנם קמיני עצים בבתים רבים במרחב הכפרי ואפילו בבתים במרחבים עירוניים. קמין עצים מספק חימום נעים, בעיקר בסביבה הקרובה אליו אך לאחר זמן הפעלה מסוים גם במרחב גדול יותר ורבים מאוד אוהבים את האווירה של חימום בעזרת קמין עצים ואת מראה האש "החיה" אצלם בסלון הבית. חומר הדלק של קמין עצים הוא מן הסתם עצי הסקה, אותם קונים על פי רוב במשטחים לפני תחילת החורף. יש קמינים שניתן להפעילם על בסיס חומרי בעירה ייעודיים אחרים שאינם עצי הסקה סטנדרטיים.
למרות שקמין עץ מספק אווירה מיוחדת וחום נעים שאינו מייבש, יש לפתרון זה חסרונות רבים – בטיחותיים, בריאותיים, סביבתיים וגם כלכליים – וחשוב מאוד להבין את החסרונות האלו לפני הבחירה במערכת ההסקה לביתכם.
- קמין עץ הוא כמובן סיכון בטיחותי לא מבוטל כלל – ראשית כל הוא חם מאוד ויש סכנת כוויה, במיוחד לילדים. שנית קיים סיכון ממשי של התלקחות והתפתחות שריפה בבית.
- קמיני עצים נחשבים כיום למסוכנים בריאותית – גם למשתמשים עצמם בתוך הבית אך בעיקר למרחב החיצוני. זאת בגלל פליטת מזהמים גבוהה מאוד הנגרמת מתהליך שריפת העצים בקמין, דרך העשן.
- קמין עצים הוא גורם זיהום אוויר משמעותי ביותר, למרות שחומר הבעירה הוא טבעי. העשן מלא בחומרים מסוכנים ומזהמים ועבור השכנים והיישוב, מדובר על מפגע של ממש, בייחוד כאשר יש ריכוז קמינים גדול בשכונה או במרחב.
- למרות שעץ להסקה אינו יקר לעומת סולר, גז או חימום תת רצפתי מבוסס גופי חימום חשמליים, הפעלת הקמין אינה זולה מאוד והיא כמובן מחייבת די הרבה התעסקות עם הבערת האש, טיפול בעצים וכיוצא באלו – כך שגם מבחינה כלכלית יש חלופות משתלמות וטובות יותר.
בנוסף, חשוב מאוד לדעת כי יותר ויותר יישובים ורשויות מוניציפליות אוסרים כיום על התקנת קמיני עצים חדשים ואפילו על שימוש בקמיני עצים קיימים – בעיקר בשל זיהום האוויר הגדול שהם יוצרים והפגיעה הבריאותית לתושבים.
מערכת הסקה מרכזית – חימום תת רצפתי / רדיאטורים חיצוניים
האפשרות הנפוצה השנייה (והפופולארית ביותר) של מערכות הסקה בישראל הן מערכות הסקה מרכזיות, בעיקר מערכות חימום תת רצפתי אך גם חימום מרכזי על רדיאטורים חיצוניים המותקנים בחדרים – אלו בעיקר מערכות הסקה ישנות שפעלו על סולר ועוברות הסבה לעבודה על בסיס משאבות חום.
חימום רצפתי (ובמידה מעט פחותה גם חימום מרכזי באמצעות רדיאטורים חיצוניים) מספק את החימום הנעים ביותר, האחיד ביותר בכל החלל וגם בעל היעילות האנרגטית הטובה ביותר – בעיקר כאשר הבית מבודד בצורה טובה. העובדה שהחום עולה בצורה אחידה ואיטית מהרצפה, מייצרת מסה תרמית יציבה ואיכותית מאוד בחלל המחומם, מה שמוביל לעלויות הפעלה נמוכות יותר ובעיקר לתחושת חום נעימה, אחידה ומפנקת בכל מרחב המגורים.
סוג אחד כולל התקנה של גופי חימום חשמליים מתחת לריצוף בבית, כאשר ההפעלה היא חשמלית וגופי החימום מחממים את הרצפה וכך את כל חלל הבית. חימום רצפתי חשמלי מספק חום נעים וכיפי, אך ההפעלה של מערכת כזו יקרה מאוד ועם החלופות המתקדמות והטובות יותר הקיימות כיום, כמעט ולא מתקינים יותר מערכות חשמליות כאלו.
סוג נוסף, הנפוץ, הפופולארי והיעיל ביותר של חימום תת רצפתי הוא מערכות הסקה מבוססות משאבות חום המחממות מים שבהמשך מסוחררים בצנרת תת רצפתית ויוצרות חום נעים, אחיד ומאוד איכותי. משאבת חום נראית חיצונית כמו יחידה חיצונית של מזגן, כאשר היא משתמשת בתהליך פיזיקלי חכם להוצאת חום הקיים באוויר כדי לחמם מים – לטמפרטורות גבוהות מספיק וגם בתנאי טמפרטורה חיצונית קרה מאוד. התהליך עובד על חשמל, אך הוא יעיל מאוד ומספק חיסכון של עשרות אחוזים לעומת מערכות הסקה מבוססות סולר, גז ומערכות חשמליות אחרות. בנוסף, מדובר על מערכת הסקה בטיחותית מאוד, אקולוגית ביותר לעומת החלופות, עם כמעט אפס תחזוקה ובלאי ועם יעילות כלכלית גבוהה במיוחד לעומת על פתרון הסקה מרכזית אחר.
לסיכום: אם אתם מחפשים פתרון הסקה כדי לחמם את הבית בצורה נעימה ומפנקת יותר ממזגן אבל רוצים לשמור על עלויות הפעלה שפויות ועדיין לקבל את החימום הכיפי ביותר – חימום מתחת לרצפה מבוסס משאבת חום וחימום מים הוא ללא ספק הבחירה המנצחת – כלכלית, תפעולית, בטיחותית ואקולוגית.