מהי הסקה חשמלית?

למרות ההתחממות הגלובלית שבהחלט מורגשת גם בישראל, דווקא החורפים הישראלים הפכו ליותר קיצוניים מבחינת כמות והיקף ימי הגשם והקיצוניות המתרחשת בעונה הקרה והסוערת. צרפו לכך את ההתפתחות בפתרונות חימום והסקה מרכזית, וקיבלתם שוק הסקה שנמצא בפריחה מבחינת פתרונות טכנולוגיים ויישומים שנכנסים לשימוש בישראל. הסקה חשמלית היא קטגוריה אחת כזו, של מערכות הסקה מרכזיות המבוססות על שימוש בחשמל להשגת חימום מרכזי. נסביר על נושא זה ועל המערכות הקיימות. 

למה הכוונה כאשר אומרים הסקה חשמלית?

ראשית כל, חשוב להבהיר מה בכלל הכוונה במונח הסקה חשמלית, כי זה יכול ליצור בלבול בקרב משתמשים ומתעניינים. פתרונות רבים של חימום מרכזי עושים שימוש כלשהו בחשמל, באופן טבעי והגיוני, זה נע החל במערכות המחממות על בסיס שריפת דלקים (למשל להצתה ראשונית), כלה במערכות חכמות ויעילות מבוססות משאבות חום ועד מערכות שבהן כל תפוקת החום מיוצרת באמצעות גופי חימום חשמליים. אבל כאשר מדברים על "הסקה חשמלית" הכוונה היא למערכות חימום מרכזי כאלו שבהן כל ייצור החום בבית הוא כתוצאה מעבודה חשמלית של גופי חימום ייעודיים.

הסקה מרכזית חשמלית אינה כוללת חימום באמצעות מזגן. המזגן עובד כמובן על חשמל וזהו אמצעי החימום הנפוץ ביותר בבתים ודירות בישראל, אך ממש לא מדובר על הסקה מרכזית או על פתרון המספק חום נעים, אחיד ויציב – כפי שכל מי שהתנסה בחימום של מזגן מכיר ויודע היטב. 

ככלל, הסקה מרכזית היא כזו אשר מעבירה את החום המיוצר במערכת בצורה של "הקרנה" או "הסעה" איטית (רדיאטורים ויחידות חימום חיצוניות, חימום תת רצפתי), ולא בצורה של הולכה כפי שמתרחש במזגן או חימום עם מפוחי אוויר חם למשל. 

סוגי מערכות הסקה מרכזית חשמלית

  • הסקה באמצעות פריסה חיצונית של רדיאטורים או מקרני חום חשמליים: זהו פתרון הסקה חשמלית העושה שימוש ביחידות חימום חיצוניות, המותקנות ברחבי הבית, בצמוד לקירות בדר"כ ולא באופן נסתר. כיום יש מערכות הסקה כאלו העושות שימוש ברדיאטורים "מסורתיים" עם מבנה הצלעות המוכר והיחסית מסיבי ויש מערכות חדשות העושות שימוש במקרני חום מעוצבים יותר, למשל עם משטח זכוכית חיצוני לשיפור האסתטיקה ולחימום איטי ובטיחותי יותר. החימום מתבצע באמצעות גופי חימום חשמליים בתוך הרדיאטור/מקרן החום, עם חיבור ישיר לנקודת חשמל בסביבה. 
  • הסקה חשמלית עם גופי חימום תת רצפתיים: מערכת נוספת המבוססת בלעדית על שימוש בחשמל היא הסקה מרכזית חשמלית אשר כוללת הנחת גופי חימום חשמליים – בצורה של כבלי חשמל מיוחדים ודקים – מתחת לריצוף בבית. כך מתקבל חום נעים ואחיד בחלל, דרך הרצפה, אך בעלויות הפעלה גבוהות ביחס לחלופות תת רצפתיות אחרות.

נקודות חשובות לגבי הסקה חשמלית

כמובן שבכל סוג של מערכת הסקה חשמלית מודרנית יש לצד אלמנט החימום עצמו גם מערכת שליטה ובקרה המאפשרת ניטור טמפרטורה, שליטה על אזורי חימום ספציפיים ושאר יישומי שליטה על מערכת החימום. כמו ביישומי הסקה מרכזיים אחרים, גם במערכות חשמליות יש כאלו שאפשר ומומלץ להפעיל רק לפי הצורך ומידת הקור ויש כאלו שמומלץ להפעיל ברציפות לכל תקופת החורף, על הגדרת חימום נמוכה ומותאמת לזמני היום והשהייה שלכם בבית – זאת כדי לספק חימום יציב וכדי למנוע את עלויות האנרגיה הגבוהות של חימום המערכת והחלל ממצב קר לגמרי. 

מבחינת יעילות אנרגטית וכלכלית, הסקה חשמלית אינה נחשבת לפתרון היעיל והכדאי ביותר. אמנם במערכות חיצוניות אין צורך בתשתית מיוחדת, למשל תת רצפתית או בהתקנת צנרת נסתרת בתוך קירות הבית – וזה מוזיל את ההתקנה ומאפשר התקנה גם שלא בעת בנייה חדשה – אבל ההפעלה על בסיס גופי חימום חשמליים היא יקרה בהשוואה לחלופות יעילות יותר, גם כלכלית וגם מבחינת יעילות אנרגטית וניצול אקולוגי יותר של החשמל.