אמנם מדינת ישראל היא מדינה מזרח תיכונית עם קיצים ארוכים וחמים מאוד וחורפים יחסית מתונים והיא אינה ידועה כמעצמת אנרגיה גיאותרמית, אך כחלק מהשירות שלנו ללקוחותינו ולמתעניינים בפתרונות יעילים אנרגטית לחימום, הכנו לכם מאמר המסביר מהו חימום גיאותרמי – אפשרות שהלכה למעשה אינה קיימת בישראל.
אפילו שחימום באמצעים גיאותרמיים אינו רלוונטי או ישים לישראל, אם אתם רוצים לשמוע על פתרונות חימום נקיים, יעילים אנרגטית ואיכותיים במיוחד – פנו אלינו! קבוצת סולארי מתמחה במערכות הסקה מרכזית וחימום תת רצפתי על בסיס משאבות החום המתקדמות והחסכוניות ביותר, לחימום חללים ומים. חימום מפנק, איכותי ואמין, חסכוני באנרגיה, יעיל, מתקדם טכנולוגית ואקולוגי.
שתי שיטות ליישום חימום גיאותרמי
בבואנו לבחון את הנושא של ניצול משאבים גיאותרמיים לחימום חללים, יש להסביר לגבי שתי השיטות בהן מיישמים פתרונות גיאותרמיים אלו. דווקא משום שזהו תחום מאוד לא נפוץ וברוב המקרים לחלוטין לא פרקטי בתנאים של ישראל, חשוב להבהיר את מונחי הבסיס.
חימום גיאותרמי (Geothermal Heating) הוא חימום המיושם דרך רתימת חום הקיים בתוך האדמה כדי לחמם מים ו/או חללים. בשיטה זו, אשר ניתנת ליישום בשתי דרכים מרכזיות כפי שנסביר מיד, משתמשים בחום האגור בתוך האדמה, כדי לחמם.
הדרך המרכזית שאליה מתכוונים כאשר מדברים על פתרונות חימום מבוססי קידוחים גיאותרמיים, היא זו המיושמת בעיקר באזורים קרים ואשר נמצאים במיקומים גיאוגרפיים מתאימים – קרוב לגבולות של לוחות טקטוניים במקרים רבים. כאשר באמצעות קידוחים עמוקים לעומק הקרקע, מגיעים לנקודות בהם שורר חום רב מאוד ו/או שיש מי תהום חמים ואף רותחים. החום התת קרקעי הזה הוא תהליך טבעי. על בסיס אותה אנרגיה גיאותרמית פועלות גם תחנות כוח גיאותרמיות, המפיקות קיטור ממעמקי הקרקע להפעלת טורבינות לייצור חשמל באופן נקי לגמרי ומתחדש (למשל באיסלנד).
הדרך השנייה שהופכת יחסית יותר נפוצה במיקומים מסוימים בעולם (בעיקר צפון אמריקה ואירופה) לא משתמשת באנרגיה גיאותרמית במובנה הסטנדרטי ולא מתחברת למצבורי חום / קיטור תת קרקעיים אלא מיישמת חימום או קירור גיאותרמי דרך כך שמתחת עומק מסוים, הקרקע שומרת על טמפרטורה יחסית יציבה וקבועה של 17-23 מעלות ואף נמוך מכך באזורים מסוימים ועומקים גדולים יותר. ביישומים אלו, מתקינים צנרת בעומק הקרקע, בצנרת מזרימים מים או תערובת נוזלית ייעודית ועם חיבור במבנה למשאבת חום מיוחדת. בשיטה זו מסחררים מים ממשאבת החום, לעומק הקרקע, שם מבוצע תהליך החלפת טמפרטורה והמים מתקרבים לטמפרטורה השוררת בתת הקרקע, אז המים חוזרים למשאבת החום וניתן למזג את הבית בהתאם. כך בקיץ אפשר לקרר את החלל בשיטה זו ובחורף כאשר הטמפרטורה בתוך האדמה גבוהה יותר מבחוץ על הקרקע, לחמם את הבית.
שיטת חימום שאינה פרקטית או רלוונטית לישראל
חימום גיאותרמי אינו קיים בישראל ואינו אופציה פרקטית, זמינה או ברת קיימא. בישראל, כמובן שאין מקורות של אנרגיה גיאותרמית זמינה וישירה במעמקי הקרקע בגלל המיקום הגיאוגרפי וכמו כן, השיטה השנייה לניצול הטמפרטורה הקבועה בתת הקרקע לחימום וקירור אינה רלוונטית ברוב מוחלט של המקרים, בגלל שהקיץ חם מדי והחורף אינו קר מספיק – יחד עם שיקולי עלות שהופכים פתרונות אלו ללא רלוונטיים לשוק הישראלי.
פנו היום לקבוצת סולארי כדי לשמוע עוד על המערכות המתקדמות, החסכוניות והאמינות של חימום תת רצפתי, הסקה מרכזית ואף חימום מים כגיבוי לדוד השמש בחורף, על בסיס משאבות חום חדשניות וחכמות.